11 Nisan 2011 Pazartesi

Tüp Bebek Tedavisinde Adım Adım

8 Ocak 2011'de regli oldum. 18 gün sonra çağırmışlardı, heyecandan sanırım 17. gün gittim yani 24 Ocak'ta. Sorun olmadı. Sabah doktor ultrasonla baktı ve kan testi yapıldı. Öğleden sonra tekrar hastaneye gittim ve hemşire özel olarak, tedaviye başlayacak olan biz  hastalarla görüştü.

Hemşire tüp bebek iğnelerinin yanında kulllanmam için 3 ilaç yazdı. Bunlar: 100'lük bebek asprini (1'er tane tok karnına, yine tok karnına Folbiol (yani folik asit)  ve 1 kutu kadın bir kutu erkek için -toplam 2 kutu-Tetradoks kapsül yani antibiyotik.

Hemşire 28 Ocak 2011'de ilaç tedavisine başlayacağımı söyledi. Yani reglinin 21.günü. Uzun protokol başlıyoooor:))

28.01.2011
*Kemal sabah 09.00'da koldan Decapeptyl iğnenin tamamını yaptı.İğne damara denk gelmemeli deri altından yapılmalı. Çok önemli bir detay daha var. Bu iğne hassas mutlaka buzdolabında saklanmalı. Kapakta ya da meyve bölümünde. Buzdolabının üst katları çok soğuttuğu için uygun değil.
*Kahvaltıdan sonra aspirin, folik asit ve antibiyotiği içtim.
*Kemal ayrıca bugün hastaneye gidip sperm örneği verdi.

29-30-31 Ocak 2011 ile- 01-02-03 Şubat 2011'de her sabah 08.30-.09.30 arasında ilaçları vurulmaya devam ettim. Başlarda Kemal vuruyordu. Bir gün işe çok erken gitmesi gerekti. Ben de kendim vurmaya başladım. Kendim vurunca çok daha az acıdı. Hatta hiç acımadığı oldu:) Sol elimle tuttum ve sağ koluma
vurdum iğneyi.

İğne yumurtalarımın beklenenden önce çatlamasını önlemek için kullanıldı. Bu 7 gün süresince yumurtalar baskılandı. Böylece birden daha fazla sayıda olgun yumurta hücresi elde edildi.

3 Şubat'ta regli oldum. Aslında adetin 3. günü hastaneye gitmem gerekti ama 3. gün cumartesiye denk geldiği için cuma günü yani reglinin 3. günü yani 4 Şubat'ta hastaneye gittim.
Tüp Bebek Aşamaları - 3 - Yumurtalıkların uyarılması
04.02.2011
2. aşamaya geldim. Hem de gayet hızlı.
Doktor ultrasonla baktı ve kan testi yapıldı. Kanda östrojen düzeyi azalmıştı yani baskılama sağlanmıştı. Ve 2. aşamaya geçtiğim söylendi. Yine sabah test yaptırdım öğleden sonra hemşire iğneleri nasıl kullanacağımı anlattı.
4 Şubat-7 Şubat 2011 tarihleri arasında bakın neler yaptım:
Sabah 09.00'da koldan yarım şişe Decapeptyl iğnesi (yani ölçüsünü yarıya indirdiler)
Akşam 21.00'da göbekten, göbek deliğinden 4 parmak yukarı, aşağı, sağa ve sola doğru GONAL-F iğnesinden 300 derece oldum.
Gonal-F bir hormon. Yumurtaların çoğalmasını sağlıyor. Karna yaptığım (evet kendim yaptım) iğneyi tam 90 derece yani tam dik olarak karnıma batırdım. Hiç acımıyor. Aşağıdaki bebeği düşününce acı olsa bile kalmıyor:)
Gonal-F toz şeklinde. Bir sıvı ile birlikte veriliyor. Kullanmadan önce bu ikisi karıştırılıyor ve boş injektörden
sıvı ve toz karışımı çekilir. Yani çok kolay birşey değil. Zor da değil yahu:)

8 Şubat 2011 Salı
Sabah yine ultrason ve kan tahlili yapıldı. Yumurta sayım hızla artmıyordu ve yumurtaların boyutu çok büyük değildi. Doktor Gonal-F'in değerini artırdı. 300'den 375'e çıkarttı.
8-9 Şubat 2011'de şunu yaptım:

Sabah 09.00'da koldan yarım şişe Decapeptyl iğnesi, 
Akşam 21.00'da göbekten, göbek deliğinden 4 parmak yukarı, aşağı, sağa ve sola doğru GONAL-F iğnesinden 375 derece oldum. Gonal-F'in bir şişesi 450 derece. Yani yarısından biraz daha fazla FSH hormonunu enjekte ettim. 

10 Şubat 2011 Perşembe
Sabah ultrason ve kan testi yaptırdım.Aynı dozda sabah ve akşam iğne yemeğe devam ettim. İğnesiz yaşayamam.

14 Şubat 2011 Pazartesi
Sabah ultrason ve kan testi yaptırdım. Gonal-F ilacım bitmek üzereydi. Doktor yumurtalarımın yeterli büyüklüğe ulaşmadığını söyledi. İstenen büyüklük 16-20 milimetre. İlacım da bitmişti. Tekrar ilaç almam gerektiği söylendi ancak reçete yazılamadı çünkü reçete için kurul kararı gerekiyordu. Kurul kararını bekleyemezdik Çünkü bir gün bile ilaçları aksatmak tedavinin başarısız olması anlamına geliyor. 300 TL vererek Gonal-F satın aldım.
14-15 Şubat 2011'de aynı dozda sabah ve akşam iğne yapmayı sürdürdüm.Pazartesi cinsel perhiz başladı.
16 Şubat 2011 Çarşamba
Sabah ultrason ve kan tahlili yapıldı. Nihayet olmuştu, yumurtalıklar 16 milimetreyi geçti. 16 Şubatta hemşirenin direktifi doğrultusunda Ganol-F ve Decapeptyl iğnelerini kullanmadım.
16 Şubat 2011 akşamı saat 21.30'da Ovitrelle 250 iğnesini yani son ilacımı kullandım.
Göbekten tüm şırıngayı boşalttım. Ovitrelle yumurtaları çatlatmak içindi.
17 Şubat 2011 Perşembe
28 Ocak 2010'dan itibaren kullanmaya başladığım 100'lük bebek asprini ve folik asiti tüm tedavi boyunca her gün tok karnına kullanmaya devam ettim. 17 Şubatta da yalnız asprin ve folik asit kullandım. İğne süreci sona erdi.
18 Şubat 2011 Cuma
YUMURTA TOPLAMA 
Ve işte o önemli gün. Sabah 08.00'de Kemal ile hastaneye gittik. Annem de yanımızdaydı. Aç karnına ve susuzdum. Öyle buyurmuşlardı. 6-7 kadın üzerimizde ameliyat kıyafetleriyle sıranın bize gelmesini bekledik. Sonuçta beni ameliyathaneye aldılar. Yürüyerek girdim. Çok heyecanlıydı. Ameliyathanedeki doktorum Op. Dr. Tayfun Kutlu'ydu. Önce beni yatırdılar ardından iğne vuruldu yani anestezi yapıldı. Sonra doktor önce rahmimi temizledi ardından yumurtaları toplamaya başladı.
Aynı zamanda kocacımdan da sperm alındı. Yumurtalarım ve spermler labaratuar ortamında temizlendi ve döllenme için biraraya getirildi. Ameliyathaneden hafif baygın çıktım. Yarım saat kadar dinlendikten sonra hastaneden ayrıldım.
Aynı gün aspirin ve folik asitin yanında 4 gün süreyle kısıtlı olmak üzere 3 ilaç daha kullanmaya başladım:
1-Tetradox 100 mg (günde 2 kez tok)
2-Crinone Jel-pregestoron hormonu (1 kez-vajinadan sıkılacak)
3-Prednol tablet 16 mg (1 kez tok)
19 Şubat 2011 Cumartesi
Hastaneyi telefonla aradım. Bana verilen kağıttaki direktiflere uydum ve saat 16.00 gibi Dr. Emre Beyi aradım. Doktor 9 yumurtamın toplandığını bunlardan 2'sinin döllendiğini söyledi. Bu 2 yumurtadan da birinin çok iyi gelişim gösterdiği, diğer döllenmiş yumurtanın ise daha yavaş bölünme yaşadığını söyledi. Biraz moralim bozuldu çünkü tek şansım vardı.
20 Şubat 2011 Pazar
TRANSFER 
En büyük gün. Hastanede 7 kadın bir odada toplandık. Kocalarımız da kapının önünde bekledi. Annem yine yanımdaydı. Bol bol su içtik. İdrar torbamızın iyice dolu olması gerekiyordu. Ben hastaneye gelmeden dayanamayıp tuvalete girdiğim için su içme işini abarttım. 3 buçuk litre su içtim. yaklaşık yarım saat sonra koşarak ameliyathaneye gittim. Bu kez anesteziye gerek kalmadı. Bebişimiz rahmime transfer edildi. Döllenmiş yumurta bölünmüş, bölünmüş ve zigot haline gelmiş. 2 döllenmiş hücre de transfer edildi. Transfer edilirken yanıma Dr Bahar Uslu geldi ve elimi tuttu. Süperdi. Bana 9 yumurtadan ikisinin döllendiğini ve iki döllenmiş hücrenin transfer edildiğini herşeyin çok yolunda gittiğini söyledi. Hemşireler de iyiydi. Ne harika bir gün.

Yaklaşık yarım saat ameliyathane dışında yatarak bekledim. Yanımda kocacım ve annem vardı. Tabii ki şişen idrar torbam çok zorlayınca yarım saat sonra tuvalete koştum. Hemşire gidebileceğimi söylemişti. Benimle birlikte transferi olan kadınlardan hiçbiri tuvalete gitmedi. Bebek zarar görsün istemediler sanırım. Ama hemşire sorun olmayacağını söylemişti. Hastane çıkışı doğru anneme gittim ve orada kaldım. Hiç kalkmadan yattım. Yatış o yatış. 2 gün pek doğrulduğum söylenemez. Hiçbir şey kaldırmadım. kendimi yormadım. Annem de güzel baktı. İyi beslendim.

AH O BEKLEYİŞ 
Devamı burada...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder