14 Mart 2011 Pazartesi

Testler-Ben Neler Yaşadım?

Mayıs 2010'da bebek sahibi olmak için harekete geçtim. Ve Ekim ayında Zeynep Kamil'de testlere başladım.



*Önce Tüp Bebek Merkezi'nde adetimin 2. günü ultrasona girdim. (27 Ekim 2010) Kanlı kanlı ultrasında rahminize o aletin girmesi gerçekten de kolay olmuyor. Ama hemen hatırlatayım tedavi boyunca vajinal kontrol o kadar çok ki şimdiden kendinizi hazırlayın.

  Sonuç: Çocuk yapmamı engelleyecek bir durum yok. Daha bilimsel yaklaşırsak:
  Endline 7,5 mm. Uterus 65*33.5mm, myomato, adenomyozis? Sağ over 34*15.5, 7-8 antral folikül, solover 27*18mm, 4-5 antral folikül, <<<<uterus fundusta 30*24mm miyom var.       


*Aynı gün kan testi yapıldı. Sedim1 ve sedim2 yani alyuvarların çökme hızı ölçüldü. Sonuç iyi çıktı. Sorun yok. 
Sedim2:10, sedim1:5...

*Yine 27 Ekim'de tam kan sayımı yapıldı. BA%, RBC, MCV vb bakıldı. MCHC: 32.3 (normalden biraz düşük) ve RBC (kırmızı kan hücreleri) biraz düşük çıktı: 4.60. Ama sorun yok.

*27 Ekim'de kan verme konusunda kendi rekorumu kırdım. 9 tüp. Merak etmeyin birşey olmuyor. Bir diğer kan testi hormon tahlilleri için yapıldı. FT3 (tiroit), Toxo (bbek için çok zararlı bir parazit testi), rubella (kızamıkçık), HIV, FSH değerleri ölçüldü. Toxo değerlerim negatif çıktı. Yani parazit vücudumda yok ve daha önce de girmemiş yani antikoru da yok. Kızamıkçık mikrobu ise önceden geçirdiğim için vücudumda bulundu. (Rubella IgG=98,7).. Yine sorun yok.

*Regli olduğum 2.gün rahim filmi çektirmek için bizzat Radyoloji Bölümü'ne (Hastanenin alt katında) giderek randevu aldım. Aslında 1. gün gitmem gerekmiş. (Böyle buyurdu gıcık sekreter ) Tam bu gün önemli dikkat.5 Kasım'a randevu verdiler. O gün gittim. Gerçekten zordu. Gözünüzü korkutmak istemem ama acı veriyordu. Mutlaka 30-40 dakika öncesinden ağrı kesici almak lazım. (Tabi ki katlanamayacak birşey değil. Regli ağrısı gibi sanki)









Rahimden bir ilaç enjekte ediyorlar. Bu ilaç yumurtalıklara kadar ulaşıyor. Ve rahmin röntgen filmi alınıyor. Film ile yumurtalık kanallarının açık olup olmadığı ortaya çıkıyor. Benim ilk denememde, yani ilk ilaç enjekte ettiklerinde fazla acı duymadım. Doktor bunu garip buldu ve bir kez daha ilaç enjekte etti. 2. kez yapılan uygulamada acıdı. Sonuçta sol yumurtalık kanalımın tıkalı olduğu ortaya çıktı. Hsg raporu: Kavite homojen. Sağ tubada dolum ve peritona geçiş mevcuttur. Sol tuba izlenmemekte.  




*Yaklaşık bir hafta sonra (8 Kasım 2011 için) Jinekoloji bölümünden internetten online randevu aldım ve temizken smear testi ile kültür tahlili yaptırdım.
  Testler temiz çıktı.
  Smear testinin düzenli olarak her yıl yaptırmak gerekiyor. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisini sağlıyor.



*30 Kasım'da kan alındı ve  İyi kolestrol (HDL), Kötü kolestrol (LDL), CHOL ve TRIGL değerleri ölçüldü. Hepsi normal değerlerde çıktı.

*Aynı Gün yine kan ile şeker, protein, PH değeri gibi değerler ölçüldü. Yine sorun yok. Yalnız PH değerim biraz yüksek çıktı: 8. Ama doktor sorun olmadığını söyledi.

*30 Kasım'da idrar tahlilleri de yapıldı. Biyokimya tahlillerinde BUN (Kanda üre tahlili), GLU (açlık kan şekeri) vb yapıldı. Normal değerler arasında çıktı.

*Kemal'in (Kocacım) Dragos Şifa, Kartal Devlet Hastanesi ve Zeynep Kamil'de Üroloji bölümünden aldığı raporlarda varikosel teşhisi kondu. Tüp bebek yaptırmak için bu tür erkek kaynaklı teşhisin 3 ayrı hastaneden yapılması gerekiyor. Bu çok önemli. Aksi taktirde kurul tüp bebek tedavisine onay vermiyor.

*Tahlillerle ilgili birkaç ipucu vermek istiyorum. Tüm kan tahlillerine bazılarında gerekli olmasa da ne olur ne olmaz diyerek aç gittim. Sabah 08.30'da hastanede olmak işleri hızlandırıyor. Çünkü hastaların çoğu 09.00'da akın ediyor.

*Devlet Hastanesi olduğu için işler daha yavaş ilerliyor. İsterseniz Tüp Bebek bölümündeki doktorların özel muayenehanelerine giderek süreci hızlandırmayı deneyebilirsiniz. Benim testlerim sırasında araya bayram ve yılbaşı tatilleri girdi. Raporlar gecikti biraz. Sabırsız olmamak gerekiyor. Sabırlı olun. Sakin olun. Bebeğinizin olacağına konsantre olun.

*Testler çok önemli. Verilecek ilaçların etkisi ölçülüyor. Tehlikeli değil mi bakıyorlar.



*Benim hikayeme dönersek, testlerimi tamamladıktan sonra
        DAHİLİYE
        GENEL CERRAHİ
        PSİKİYATRİ
bölümleriyle önceden randevu alarak görüştüm. Hepsinden de tüp bebek yapmasına engel yoktur imzası aldım. Bu bölüm formalite sanki. Doktorlar testlere bakıyorlar ama başka test istemiyor ve özel muayene yapmıyorlar. Bu bölümlerden alınan imzalarla Sistemik Hastalık Raporu için Tüp Bebek ile aynı binada olan Kurula başvurdum. Telefon numarası 216 391 06 80-1009. 1 hafta sonra 8 Aralık'ta raporu aldım.

*Bu raporla Tüp Bebek bölümüne gittim. Oradan da "Tüp bebek için engeli yoktur "raporu aldım ve dosyam açıldı. Bu da yaklaşık 10 günüme mal oldu:)

*Ardından en sonunda tedaviyi başlatacak SAĞLIK KURULU RAPORU'nu almak için bir kez daha kurula başvurdum. Kurul raporu 28 Aralık'ta çıkacaktı ama yılbaşı rehaveti nedeniyle 4 Ocak 2011'e sarktı. Bu raporla doktor heyeti, Op.Dr. Yadigar Sadiye Eren, Op.Dr. Niyazi Tuğ, Op.Dr.Tayfun Kutlu, Op.Dr. Arman Özdemir ilaçlarımı ve dozajını belirledi. Ve işte nihayet tedaviye başlayacağım. Yaşasın.

Tüp Bebek Testleri

Tüp bebek tedavisi görmeden önce bazı testleri yaptırmak gerekiyor. Çünkü vücudun, ilaçlara uyum sağlaması gerekiyor. Yan tesirlerinin sağlık sorunları yaratmaması gerekiyor. Ve anne adayının bebek sahibi olmaya beden ve psikolojik olarak hazır olması gerekiyor.
Neyse uzatmayayım işte yapılması gereken testler:

Kadınlar İçin:

1-Adetin 2. veya 3. günü sabah 08.30'da ultrason -Tüp Merkezinde
2-Kan Testi, Hormon tahlili: FSH, TSH, Prolaktin, Estradiol (Sabah aç karnına 08.30'da) -Tüp Merkezine gidip bilgisayara giriş yapılacak. Ardından Kan merkezine gidilecek.
3-Kan Testi, Seroloji: Anti HIV, Anti HCV, HBSAG, ANTİHBS, TOXO IGG, IGM ve rubella IGM, IGG -Tüp Merkezine gidip bilgisayara giriş yapılacak. Ardından Kan merkezine gidilecek.
4-HSG Filmi (Rahim Filmi)- Adetin 1. günü radyolojiden randevu alınacak. (1 hafta sonra randevu verilecek)
5-Temizken (Regl değilken) Servikal Smear ve Kültür Tahlili - Jinekoloji bölümünde yapılıyor, önceden randevu alınacak.
6-Akciğer Filmi (Radyoloji Bölümü'nde)
7-Kan, Biyokimya: Glikoz, Bun, Kreatinin, Ürik -Tüp Merkezine gidip bilgisayara giriş yapılacak. Ardından Kan merkezine gidilecek.
8-İdrar tetkiki, aptt, protrombin zamanı
9-EKG (Ekg bölümünden hemen alınıyor)



Erkekler İçin:
1-Seroloji: ANTİ HIV, ANRI HCV, HBSAG, ANTIHBS
2-Sperm Tahlili: Üroloji bölümünde muayeneden sonra Tüp bebekten randevu alınacak.

SGK ile Tedavi için İstenilen Evraklar

1-Kadının 4, erkeğin 1 vesikalık fotoğrafı
2-Evlilik Cüzdanı aslı ve fotokopisi
3-Nüfus cüzdanı fotokopileri
4-SSK ve Bağkurlu hastalardan prim gün sayısı çıktısı (Hizmet Dökümü)-SSK Müdürlüğü'nden onaylı
5-Karı-koca ayrı ayrı Nüfus Müdürlüğü'nden nüfus kayıt örneği

Önemli Notlar:
*Bu testler hemen hemen her hastanede aynı ama benim kaynağım Zeynep Kamil Hastanesi
*Erkek sperm testinden önce 3-5 günlük cinsel perhizde olmalı.
*10 günde bir hastaneye giriş yaptırılmalı. (Nüfus cüzdanını verip tüp bebek bölümünde tedavi olacağını söylüyorsun)
*Hasta tedavilerinin devletçe karşılanması için çiftleriden en az birinde kısırlık raporu alınmalı, kadının 23 yaşından büyük 40 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Sigortalının (kadın ya da erkeğin) 5 yıl ya da 900 iş günü çalışıyor olması şart. Tüp bebekten önce aşılama ve ilaç tedavisinin yapılması isteniyor. (Ben daha önce tedavi olmadım, doktor direkt tüp bebek önerdi, yani istisnalar da oluyor)

Tüm bu testler tamamlandıktan sonra sağlık kururlu raporu almak için hastanedeki çeşitli bölümlerden onay almak gerekiyor. Bu bölümler:
-Dahiliye
-Genel Cerrahi
-Psikoloji
Bu bölümlere randevu ile gidilip tüp bebek için onay alınıyor.

**Alınan bu onay, akciğer testi sonucu, 3 vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ile HASTANE KURULU'na gidiliyor. Yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra sistamik hastalık raporu veriliyor.

**Sistamik Hastalık Raporu ve diğer test sonuçlarıyla tüp bebek bölümüne gidilir. Yaklaşık 1 hafta sonra sonuç alınır.Onay alındıktan sonra tekrar HASTANE KURULU'na girilir. Kurulda hastanın hangi ilaçları nasıl kullanacağı uzman doktorların ortak kararıyla belirlenir.

* *Sağlık Kurulu Raporu ile Tüp Bebek süreci başlamış olur.

Bunlar teorik bilgiler. Ben neler yaşadım? Test sonuçlarım neler oldu? İşte cevabı: Tıklayın lütfen

Neden Zeynep Kamil?

"Hemen tedaviye başla, 37 yaşındasın ve her geçen gün aleyhine işliyor. Yarın değil hemen bugün doktora git"...

Eskişehir'deki doktor  tanıdığımız Burak Yaşar bu sözlerle beni uyardı ve harekete geçmemi sağladı. Oysa ki 5 yıldır evliydim ve evlendikten 1 yıl sonra "Çocuğumuz olsun" demeye başlamıştık. Hep doğal yollarla olsun istedik ama olmadı.

Önce Medical Park Göztepe'de Op. Dr. Can Şener ile görüştüm. Tarih 24 Mayıs 2010, saat sabah 09.00'du. Doktorlardan güler yüz görmek için özel hastaneye gitsem de o gün Can Bey'in  kötü bir günüydü . Yüzüme bile bakmadan muayeneye başladı. Ve benim miyom ameliyatı olmam gerektiğini söyledi. Sadece vajinal muayene ile bu sonuca vardı. Hatta hemen ertesi gün ameliyat olabileceğimi söyledi. Doktorla frekansımız hiç tutmadı. "Ne ameliyatı, bu karar bu kadar çabuk mu verilir" dedim ve hastaneden kaçarak uzaklaştım. Bir yandan hıçkırıklara boğuldum bir yandan da kocamı, Kemal'i aradım. Kemal'le konuşunca özel hastanelerinde -gerekli ya da gereksiz- ameliyat kararlarının çok çabuk verilebildiği, başka bir doktora gitmem gerektiği konusunda hemfikir olduk.

Yaklaşık bir hafta sonra yani kendimi biraz topladıktan sonra bu kez Kemal'in iş yeri yakınlarında, Cevizli'deki Dragos Şifa hastanesine, Doktor Tahir Tosyalı'ya gittim. Tahir bey kesinlikle miyom ameliyatına ihtiyacım olmadığını söyledi. Ve bebeğin neden olmadığına dair testlere başladı. Testler çok uzun sürdü ve sanırım hep genç hamile adaylarıyla görüşmeye alışmış doktorum işi biraz yavaştan aldı. Oysa benim zamanım çok kısıtlıydı. Bu arada kocam da Tahir Bey'in yönlendirmesiyle bir ürolog tarafından tedavi edildi. Kısırlık teşhisi kondu ama bir türlü tedaviye ya da yönlendirmeye geçilmedi. Doktorum iyiydi ama sanırım kısırlık uzmanlık alanı değildi. 

2 özel hastane deneyiminden sonra arkadaşım Bora'nın yönlendirmesiyle Çapa Tıp Fakültesi'nde Prof. Dr. Halil Saygılı'ya gittim. Halil Bey Dragos'tan aldığım test sonuçlarına bakarak "Hemen tüp bebek merkesine başvurun ve hemen tedaviye başlayın" dedi. 

İşte istediğim yönlendirme buydu. Hemen hastanenin tüp bebek ünitesine gittik. Tüp bebek testleri o gün başladı. Ama yeni bir sorun bizi bekliyordu. Test tarihleri ya da test sonuçları en erken 1 ay sonra alınıyordu. 
Hatta sperm testi 2 ay sonraya gün verildi. Biz de süreci hızlandırmak için testleri evimizin de olduğu Üsküdar çevresinde yapmaya karar verdik. 

En ufak teste ya da muayeneye para ödemeye alışmış bünyemiz SSK ile ücretsiz test olunacağını görünce şaşırdı ama çabuk alıştık. Üsküdar Devlet Hastanesi'nde kan testlerini yaptırdım. Smear testi için ise Zeynep Kamil'e gittim. Zeynep Kamil'de görüştüğüm doktor Op. Dr. Kenan Sofuoğlu'na hastanede sadece test yaptırmak istediğimi, sonra sonuçları Çapa'ya götüreceğimi söyledim. O da bana Tüp bebek sürecinde çok sık hastaneye gelmem gerektiğini ve bu testlerin hep devam edeceğini söyledi ve "Zeynep Kamil çok iyi bir hastane ve Tüp bebekte çok iyi uzmanlarımız var, madem buraya yakın oturuyorsunuz burada tedavi görmenizi size tavsiye ederim" dedi. Annemle gitmiştik hasteneye. Aklımıza yattı. Tamam dedik. Hastanemiz Zeynep Kamil Olsun. Ve Zeynep Kamil'de tüp bebek hikayemiz işte böyle başladı.